Hogyan kezelhető a szívritmuszavar?

Szívritmuszavar műtétre

Szívritmuszavar: Műtét fagyasztásos eljárással Zalaegerszegen Szerző: MTI Katéteren keresztül, fagyasztásos eljárással műtenek szívritmuszavarban szenvedő betegeket a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban, ahol a Dunántúlon elsőként alkalmazzák a krioablációnak nevezett eljárást.

Szívritmuszavarok Szívritmuszavarok számos, eltérő okokkal és tünetekkel rendelkező formában jelentkezhetnek.

Eszméletvesztés Diagnózis A szívritmus rendellenességek kivizsgálása leggyakrabban monitorozással történik, mely lehet passzív vagy aktív, attól függően, hogy mennyire igényel a betegtől aktivitást.

Eredetük alapján pitvari vagy kamrai arrhythmiáról, a szívfrekvenciára gyakorolt hatásuk alapján tachycardiáról vagy bradycardiáról beszélhetünk. A szívritmuszavarok arrhythmiák típusai Az új módszert műtéti eljárás közben bemutató keddi sajtótájékoztatón Halász Gabriella, a zalaegerszegi kórház főigazgatója azt mondta: a várólista-csökkentési program keretében nyílt lehetőségük arra, hogy az eljárást a Dunántúlon elsőként Zalában bevezessék.

Család-barát: Szívritmuszavar

A katéteres eljárással végzett, a pitvarfibrillációban szenvedő beteg számára - más műtéti módszerhez képest - kisebb megterhelést jelentő beavatkozást a hagyományos módszer mellett alkalmazzák, így megnégyszereződhet az idén Zalaegerszegen megműthető páciensek száma. A tavaly elvégzett mintegy ötven műtét után ebben az évben összesen több mint kétszáz beavatkozásra van lehetősége szívritmuszavar műtétre zalaegerszegi kórháznak, a várólista csökkentése érdekében 36 millió forintból 61 műtéttel végezhet többet az intézmény az eredetileg tervezettnél.

A nem ritkán négy-hat hónapos várakozást ezzel szeretnék két hónap alá szorítani - tette hozzá a főigazgató.

Kardiológiai vizsgálatok A pitvarfibrilláció diagnosztikája Kardiológiai vizsgálat során a pitvarfibrilláció a tapintható szabálytalan, gyors pulzus és az EKG-n látható típusos kép alapján általában hamar diagnosztizálható. Fontos azonban a kiváltó okok felfedése, ami további vizsgálatokat igényel.

Hirdetés Lupkovics Géza, a kardiológiai osztályt vezető főorvos kifejtette: a leggyakoribb ritmuszavar a pitvarfibrillációami önmagában nem halálos, de százalékkal csökkenti a szív kapacitását. Az időnként tapasztalt vagy már állandósult fibrilláció a kor előrehaladtával egyre gyakoribb.

mennyi vizet kell inni 3 fokozatú magas vérnyomás esetén

Az ötvenéves korosztályban öt százalék, a nyolcvanasoknál pedig már százalék az előfordulási aránya. A korábbinál hatékonyabb, egyszerűbb és rövidebb beavatkozási idővel járó, krioablációnak nevezett eljárásról Tahin Tamás, a sajtótájékoztatót követő műtétet végző orvos elmondta: a szívkamrában a ritmuszavarért felelős szívizomsejteket egy katéteren át bevezetett, hűtőközeggel töltött ballon segítségével pusztítják el.

A módszer révén százalékos a gyógyulási arány.

hipertónia szaunakezelése

Kezelés nélkül a pitvarfibrilláció nagyon súlyos szövődményekkel járhat, szívelégtelenséget okozhat, véralvadásgátló kezelés szívritmuszavar műtétre pedig az alvadt vér agyi infarktust tud okozni. Minél korábban derül ki a ritmuszavar, annál nagyobb az esély a gyógyításra.

Hozzátette még, hogy az orvosok számára is a leggyorsabban elsajátítható ez az új műtéti eljárás, ami rövidebb és biztonságosabb is a jóval nagyobb eszközigényű korábbi eljáráshoz képest.

előírja a magas vérnyomás kezelését