Hirtelen szívhalálról tanácskoztak | Debreceni Egyetem

Szívmegállás hipertóniával

Legyél te is életmentő!

A hirtelen, váratlan szívhalál is megjósolható? Az Egyesült Államok közegészségügyi szakértői ezért már ban megszervezték Massachusetts állam egyik városában azt a vizsgálatot, amely ma már harmadik generációs alapon folyik a szív- és érbetegségek epidemiológiájának tanulmányozására. Évtizedek során az ott végzett, tudományos tanulmányokból a közelmúltban végzett értékelés szerint mintegy dolgozat jelent meg.

szívmegállás hipertóniával

Az eredeti Framingham-tanulmányba egészséges férfi és nő lépett be 30—62 éves korában, akik vállalták, hogy a részletes vizsgálatok után kétévenként megismétlik a teljes vizsgálatsort, hosszú életviteli, táplálkozási listák kitöltésével kiegészítve.

Ezt követően ben, az eredeti résztvevők felnőtt gyermekeiből és azok házastársaiból került be a tanulmányba, és ben már a harmadik generáció került sorra: az szívmegállás hipertóniával csoport unokáival folytatódott a megfigyelés.

szívmegállás hipertóniával

Bogle vezetésével rehabilitáció magas vérnyomás esetén be a megfigyelésbe férfit és nőt, akik az eredeti Framingham-tanulmányban, és között nem szenvedtek szív- és érrendszeri betegségben.

Ebben a populációban a megfigyelési idő illetve   résztvevőév alatt hirtelen szívhalál történt. A vizsgálatban hirtelen szívhalálnak azt minősítették, ha a tünetek kezdetétől a halál egy órán belül beállt, és annak más szervre vonatkozó oka nem volt.

szívmegállás hipertóniával

A dolgozatot az American Heart Association folyóirata közölte. A munkacsoport a hirtelen halál esélyét kiszámolta a 45, 55, 65 és 75 éves korosztályra, és négy ismert kockázati tényező: a vérnyomás, a vérkoleszterin, a dohányzás és a cukorbetegség esetleges hatását is figyelembe vették.

szívmegállás hipertóniával

Összességében a férfiaknál minden kilencedik esetben volt a halálok hirtelen szívhalál, a nőknél csak minden harmincadik minősült annak. A Framingham Heart Study alanyaira vonatkozóan már korábban is volt vizsgálat a hirtelen szívhalál felbecsülése szívmegállás hipertóniával.

szívmegállás hipertóniával

Schatzkin és munkatársai ugyancsak a framinghami populációt vizsgálták, és akkor is több férfi halt meg hirtelen halállal, mint ahány nő. A különbség az volt, hogy a korábbi kockázatmérés során nem észleltek jelentős befolyású rizikófaktort a szívhalál előtti időszakban. Ennek megfelelően Dr. Bogle és munkatársai fölhívják a figyelmet arra, hogy a hipertónia a hirtelen szívhalál kockázatát szignifikánsan növeli, ezért ennek kezelése, gondozása igen fontos, preventív tevékenység.

szívmegállás hipertóniával