CMV (Cytomegalovirus) | Lab Tests Online-HU

Citomegalovírus hipertónia

citomegalovírus hipertónia gyógyszerek a magas vérnyomás első fokára

Nyomtatás Az élethosszig tartó citomegalovírus-fertőzés serkenti a szervezet életkorral egyébként gyengülő immunvédekezését bakteriális kórokozók ellen, állapította meg egy PNAS-tanulmány, ami szerint a vírussal való koevolúció nemcsak az egerek, de az emberek számára is hasznos lehetett. A University of Arizona kutatói Janko Nikolich-Zugich citomegalovírus hipertónia azt kutatják, hogyan gyöngül az idősödéssel a szervezet immunrendszere, ennek során az emberek több mint fele esetében élethosszig tartó infekciót okozó citomegolvírussal CMV fertőzték meg a kísérleti állatokat.

A kutatók azt várták, hogy a CMV-fertőzött egerek immunrendszere — mivel a vírus elleni küzdelem lefoglalja erőforrásait — rosszabb hatásfokkal bír majd megküzdeni a következő bakteriális fertőzéssel, azonban a kísérleti állatokat az egyik legvirulensebb ételmérgezést okozó baktériummal — Listeria monocytogenes — megfertőzve citomegalovírus hipertónia éppen az ellenkezőjét tapasztalták.

citomegalovírus hipertónia viaszmoly hipertónia tinktúrája

Smithey és munkatársai: Lifelong CMV infection improves immune defense in old mice by broadening the mobilized TCR repertoire against third-party infection ; Proceedings of the National Academy of Sciences a kutatók beszámolnak róla, az emberek a tüneteket legtöbbször nem okozó CMV-fertőzést általában fiatal korukban szerzik.

Mivel nem rendelkezünk ellene terápiával, a CMV-fertőzés élethosszig fennmarad, és különösen nagy a prevalenciája idős korban.

citomegalovírus hipertónia 60 éves magas vérnyomás elleni gyógyszer

Most azonban kiderült, hogy a fertőzés a kísérleti állatoknál nem a vulnerábilitást, kerékpár magas vérnyomás ellen az ellenállóképességet fokozza, nyilatkozta Nikolich-Zugich, aki munkatársaival már azt is vizsgálni kezdte, hogy milyen mechanizmussal növeli a vírusfertőzés a pathogénekkel szembeni immunvédekezés hatásfokát.

Ennek során kiderült: a CMV-fertőzött állatok ugyanolyan diverz T-sejt-készlettel bírnak, mint a nem fertőzöttek, tehát nem ez áll a háttérben, sőt az is kiderült, nem igaz az az elképzelés sem, amit az immunbiológusok eddig igaznak véltek: bár immunrendszer hatásfoka az idősödéssel valóban romlik, a T-sejt-diverzitás nem csökken.

A Human Cytomegalovírus PCR módszerrel történő kimutatása laboratóriumunkban | Lab Tests Online-HU

Más mechanizmus okozza a korosodó immunrendszer gyengülő működését: a kellően diverz T-sejt-készlet nem vonul fel a bakteriális fertőzés helyszínén — hacsak az illető nem fertőzött CMV-vel. A CMV-fertőzés tehát lehetővé teszi az idős állatok számára, hogy kihasználják immunrendszerük továbbra is meglévő kapacitását, magyarázza az immunbiológus, aki a továbbiakban humán vizsgálatokat tervez a témában, és citomegalovírus hipertónia tartja, hogy a jövőben emberek esetében a heterológ immunitás adaptivitásának fokozásához érdemes lesz mesterséges CMV-fertőzést kiváltani.

Kazai Anita.

citomegalovírus hipertónia magas vérnyomás milyen betegség